fbpx

Behandeling bij u aan thuis

Het geheim achter…..

Ze zijn onafscheidelijk. Zij noemt hem haar verloofde: Wanneer hij zich voorstelt, volgt er onmiddellijk ‘poep aan je schoen’ . Hij loopt altijd op gympen. Is lang en wat lijzig. Hij groet met het legendarische ‘Hoi Pipeloi!’ en neemt afscheid met ‘Aju Paraplu!: Jeroen, het vriendje van Catootje uit Jan, Jans en de Kinderen. De strips lagen in je jaren ’90 onder de salontafel bij mijn vriendinnetje en als ik daar was verslond ik ze.

Jan Kruis(C) , bewerkt door Mayke Drost

Jeroen, de slungel, waarvan ik niet wist wat voor ogen hij had en wie zijn ouders waren. Ik had er geen vragen over.

Tot ik gisteren weer een exemplaar van de strip zag. Ditmaal bekeek ik Jeroen vanuit ander perspectief. Want waarom ziet hij eruit zoals hij eruit ziet? Met die mond, die voortanden, teruggetrokken onderkaak, houding…. Ineens krijg ik allemaal vragen over Jeroen. Op wikipedia lees ik dat zijn moeder allergisch is voor katten en daarom nauwelijks over de vloer komt bij de familie Tromp. Zou Jeroen ook een allergie hebben? Hij komt dagelijks in de buurt van de Jeweetwel kater. Als hij allergisch is, vindt hij het natuurlijk heel lastig om door de neus te ademen. Die mond staat open om nieuwe lucht binnen te krijgen.

Illustratie: Rebecca Burgess in Buteyko Meets Dr Mew

Als de mond altijd open staat, krullen de lippen naar buiten. De tong ligt op de mondbodem en zo krijgt de bovenkaak onvoldoende tegendruk vanuit de tong; er ontstaat onvoldoende ruimte voor de bovenkaak om in de breedte uit te groeien. Het gevolg is dat de tandboog niet meer U-vormig is, maar in een V uit groeit. Er is onvoldoende ruimte voor de tanden en de tanden gaan scheef staan.

En die slungelige houding dan? De afhangende schouders en het hoofd dat naar voren is gericht zijn het gevolg van het mondademen. Juiste ademing gaat door de neus. Als je door je neus ademt, werken de spieren rond je ademhaling harder om voldoende lucht binnen te krijgen. Wanneer iemand door de mond ademt hoeft hij daar minder hard voor te werken. Daardoor verslappen de spieren en krijg je die kenmerkende lijzige houding van Jeroen (poep aan je schoen).

Wat had Jeroentje kunnen doen om door de neus te ademen? Uit de buurt blijven van Catootje was vast geen optie. Het is belangrijk om de neus in tijden van verkoudheden en allergie zoveel mogelijk vrij te houden. Dat kan door vaak de neus te snuiten of door gebruik van neusspray of een neusdouche met zoutoplossing. Maar er zijn ook technieken om de neus weer doorgankelijk te maken. Hier schreef ik eerder over. Met de Buteyko-techniek zorg je ervoor dat de slijmvliezen in de neus slinken waardoor je vrijer kunt ademen.

Jeroen had er dan vast heel anders uitgezien. Hij was dan vast niet zo grappig geweest en Catootje had hem vast niet aan haar ouders voorgesteld. Ze was nooit met hem getrouwd en ze hadden nooit een tweeling gekregen die precies leek op henzelf.