Gaatje voor gaatje

Normaal ademen gaat via je neus. Maar wist je dat je neusgaten om en om dienst hebben?

Gaatje voor gaatje

Gezonde mensen kunnen ademen door twee neusgaten. Maar gedurende de dag wisselen de neusgaten elkaar af. Dat heet de neuscyclus. De duur van zo’n cyclus wisselt per persoon, maar is pakweg 1 a 2 uur.

Wanneer het ene neusgat open is, is het slijmvlies van het andere neusgat een beetje meer gezwollen. De bloedvaten in dat neusgat zijn verwijd, waardoor er meer bloed door stroomt. Neusslijmvliezen werken als filter en houden virussen en schadelijke stoffen tegen. Om die viezigheid op te ruimen is bloed is nodig en dus ook een gezwollen slijmvlies. Zulke gezwollen neusgaten zijn niet fijn voor je ademhaling. Daarom wisselen de neusgaten elkaar af. Is het ene neusgat open, dan heeft het andere dus corvee. Ook door zwaartekracht kan het slijmvlies opzwellen. Lig je in zijligging in bed, dan is het neusgat aan de kant van je kussen het meest doorbloed. Het andere is dan vrij om te ademen.

Normaal gesproken merk je hier niet zoveel van. Maar met een goede neusverkoudheid, kan je er flink last van hebben. Dan raakt het gezwollen neusgat namelijk verstopt.

Registraties en certificaten

Mondeling Logopedie is in het bezit van de volgende registraties en certificaten

Kwaliteitsregister Paramedici

99103913991

Nederlandse Vereniging van Logopedisten

1003004

Kamer van Koophandel

30256290

Oro MyoFunctionele Therapie

(OMFT.info)

Myofunctionele therapie

(Myofunctional Research Co.)

NVLF lidmaatschap Kwaliteitsregister