Blog

Tongpersen

Tongpersen is een veelvoorkomend probleem dat grote invloed kan hebben op de gezondheid van het gebit, de mondspieren en zelfs de vorm van het gezicht. Maar wat is tongpersen precies, hoe herken je het, en hoe kun je het afleren? In deze blog leggen we alles uit over deze gewoonte en hoe logopedie kan helpen met gerichte oefeningen.

Wat is tongpersen?

Tongpersen houdt in dat de tong tijdens slikken of in rust te veel kracht uitoefent tegen de tanden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een verkeerd slikpatroon, stress of een afwijkende tongpositie in de mond. Tongpersen kan ook voorkomen tijdens het slapen, zonder dat je je hiervan bewust bent.

Lees verder
post-image

👄👃Een Moeder met een Missie👃👄

Moet even iets delen over een moeder die enorm betrokken is bij de logopedie van haar kind. Om haar dochter te helpen met iets wat simpel lijkt maar zo belangrijk is—mond dicht en door de neus ademen—heeft ze geniale, speelse reminders gemaakt. Of het nou tijdens het spelen is, tijdens het knutselen of op school, deze tools zorgen ervoor dat die nieuwe gewoonte er op een toffe manier in wordt geslepen.

Lees verder
post-image

📸✨ Stralende glimlach dankzij OMFT! ✨📸

Dit meisje laat zien wat een verschil Orofaciale Myofunctionele Therapie (OMFT) kan maken! Ze durfde niet meer te lachen met ontblote tanden vanwege haar scheve tanden en een kruisbeet. Tandarts Duker signaleerde dit en verwees haar naar Mondeling Logopedie. Nu, na 10 maanden OMFT, ondersteund door een myofunctionele trainer, is haar glimlach terug! 😁

Haar bovenkaak is breder geworden, de kruisbeet is sterk verbeterd, en haar tanden staan nu veel rechter. Dankzij OMFT durft ze haar prachtige tanden weer vol trots te laten zien! 🎉✨ Swipe naar rechts om het resultaat te zien, van voor naar na de behandeling! ➡️ (Foto’s met toestemming ouders geplaatst)

Lees verder
post-image

☀️OEFENEN OP VAKANTIE?☀️

Om een nieuwe gewoonte aan te leren is het belangrijk dagelijks even aandacht aan die nieuwe gewoonte te geven. Als je op vakantie uit je routine bent, is dat best lastig. Daarom een paar tips:
😎 Probeer te oefenen op hetzelfde moment, bv na het ontbijt
😎 Bedenk iets wat je onderweg regelmatig ziet en pas dan je nieuwe gewoonte toe: bv. Rode auto = tong op de goede plek, lippen op elkaar en even op de juiste wijze slikken
😎 Maak het leuk. Zet in je vakantie Spotifylijst één speciaal liedje waarop je gaat klakken, bv Europapa van Joost Klein
😎 Lang onderweg? Op de volgende slide staat een bingo voor onderweg; bij elk plaatje doe je met het hele gezin 1 oefening: 10 tellen knoop, 10 x klakken, 10 tellen aanzuigen, even lekker kauwen op een worteltje of gewoon je tong even checken.

Lees verder
post-image

Heeft alleen een beugel bij scheve tanden zin? Bij 3 van de 4 kinderen die een beugel krijgen, worden de scheve tanden veroorzaakt doordat de spieren van de mond niet goed met elkaar samenwerken.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • een tong die niet goed rust in de mond, waardoor de bovenkaak smal uitgroeit
  • een tong die (in rust of in functie) tegen de tanden drukt , waardoor deze naar voren gaan staan
  • lippen die slap zijn waardoor ze onvoldoende weerstand bieden aan tanden die naar voren verplaatsen (door die tong)
  • een openstaande mond, waardoor de druk van de wangspier toeneemt waardoor de druk op de bovenkaak toeneemt en de kaak versmalt en het gezicht in de lengte groeit
  • slappe kaakspieren omdat deze te weinig worden uitgedaagd, waardoor de kaken minder goed uitgroeien.

Zie jij dat je kind scheve tanden ontwikkelt? Dan is dat dus een signaal dat er iets mis is met het evenwicht van de mondspieren. Als logopedist help ik de spieren weer in de juiste balans te krijgen. Hierdoor verbetert de stand van het gebit vaak al zichtbaar. Soms volgt alsnog een traject bij de orthodontist, maar deze behandeling is dan effectiever en toekomstbestendiger. Met andere woorden: het traject zal korter duren en de tanden blijven ook na het traject beter op hun plek staan.

Lees verder
post-image

Wist jij dat een te korte tongriem invloed heeft op je houding?
Bij ongeveer 25% van mijn cliënten constateer ik een te korte tongriem. Soms is er als baby al een ingreep voor geweest en is het weefsel terug gegroeid, maar vaak is het niet eerder opgemerkt. De korte tongriem heeft dan invloed op
😋de rustpositie van de tong
🍝het slikken
🗣de uitspraak.
🚶‍♂️Maar ook op de lichaamshouding.

Dat zit zo:
Het hoofd volgt de tong. Vaak wordt het hoofd laag en naar voren gekanteld wanneer er een korte tongriem is. Omdat je niet zoveel ziet als je altijd maar naar beneden kijkt, heft het gezicht weer naar voren. Deze houding heeft invloed op de nek- en schouderspieren. Die spannen aan, waardoor je last kunt krijgen van je rug, nek en schouders.

Lees verder
post-image

Gaatje voor gaatje

Gezonde mensen kunnen ademen door twee neusgaten. Maar gedurende de dag wisselen de neusgaten elkaar af. Dat heet de neuscyclus. De duur van zo’n cyclus wisselt per persoon, maar is pakweg 1 a 2 uur.

Wanneer het ene neusgat open is, is het slijmvlies van het andere neusgat een beetje meer gezwollen. De bloedvaten in dat neusgat zijn verwijd, waardoor er meer bloed door stroomt. Neusslijmvliezen werken als filter en houden virussen en schadelijke stoffen tegen. Om die viezigheid op te ruimen is bloed is nodig en dus ook een gezwollen slijmvlies. Zulke gezwollen neusgaten zijn niet fijn voor je ademhaling. Daarom wisselen de neusgaten elkaar af. Is het ene neusgat open, dan heeft het andere dus corvee. Ook door zwaartekracht kan het slijmvlies opzwellen. Lig je in zijligging in bed, dan is het neusgat aan de kant van je kussen het meest doorbloed. Het andere is dan vrij om te ademen.

Lees verder
post-image

Geboren als neusademer

Scheve tanden, oorpijn, veelvuldige verkoudheden, snurken en kwijlen. Op het eerste gezicht niet meteen zaken die iets met elkaar te maken hebben misschien … of wel? Jazeker, want je kunt zelf ben op deze problemen door de manier van ademhalen aan te pakken.

Elk kind wordt geboren als neusademer, maar kan plotseling een mondademer worden. Mondademen is een gewoonte waarbij de lippen geopend zijn en er door de mond geademd wordt. Meestal ontstaat het na een periode van neusverstopping of door een allergie. Omdat de neus tijdelijk niet goed doorgankelijk is, gaat iemand door de mond ademen. Maar wanneer de neus weer vrij is, kan de gewoonte om door de mond te ademen blijven bestaan. Gezonde mensen ademen dus door de neus. Zo wordt de lucht gefilterd en verwarmd door het slijmvlies en de haartjes in de neus.

Lees verder
post-image

GEBOREN MET EEN BEUGEL

Scheve tanden? Overbeet en denk je aan een beugel? Je eigen beugel draag je al. Alleen is deze waarschijnlijk niet goed afgesteld. Welke beugel dat is? Je spieren! Want als mondspieren niet goed in evenwicht staan met elkaar komt er een onjuiste druk op het gebit, gehemelte en de kaken te staan. Het gevolg is dat de kaken gaan vervormen en er daardoor onvoldoende plek is voor de tanden en kiezen en ze hun eigen plekje kiezen in de kaken. Ik zal je een voorbeeld geven:

Lees verder
post-image

Mondademen vs. scheve tanden

Tanden die recht in de mond staan, zijn beter te verzorgen. En hoewel je het misschien niet direct verwacht: neusademen draagt bij aan rechte tanden.

Als je door je mond ademt ligt de tong laag in de mond. Hierdoor kan de tong geen tegendruk geven aan de bovenkaak. Dat zit zo: de tong kun je zien als een levende beugel. Als de tong zacht aangezogen tegen het gehemelte rust, houd je de bovenkaak breed genoeg om alle tanden door te laten komen in een mooie tandboog (U-vorm). Het puntje van je tong ligt tegen het bobbeltje achter je voortanden. De druk van de lippen, tong en wangen is dan in balans.

Lees verder
post-image

Een juiste ademhaling kan oorpijn voorkomen

Oorontstekingen; bijna elke ouder krijgt ermee te maken. Met slapeloze nachten en een krijsend kind dat ontroostbaar is kan je echt radeloos worden🤯. Dus als je iets kan doen om dat te voorkomen, pak je dat met beide handen aan, toch?

🧐Kijk eens goed naar je kind. Heeft het de lippen gesloten als het niet praat of eet? Of staat de mond een stukje open? Want wist jij dat je door een open mond last kunt krijgen van je oren? Dat zit zo: 😃Als je mond vaak open staat, droogt de mond uit. Hierdoor slik je minder. 👂Slikken zorgt ervoor dat de buis van Eustachius het middenoor voorziet van verse lucht en voert tegelijkertijd slijm af. (NB De buis van Eustachius verbindt de neusholte met het middenoor). 👃Door de beluchting van deze buis wordt het middenoor dus beschermd tegen vocht, slijm en ziekmakende bacteriën uit de neusholte. Dus: slik je te weinig, dan hoopt vocht en slijm in het middenoor zich op, met als gevolg een oorontsteking. AUW!

Lees verder
post-image

Tongpers

Soms verplaatst de tong zich tijdens het slikken naar voren. Dit heet een tongpers. Deze drukkende beweging op de voortanden kan ervoor zorgen dat de tanden gaan wijken. Het gevolg is een open beet of een overbeet. Voordat deze afwijkende stand van de tanden door een orthodontist wordt aangepakt, is het belangrijk de tongpers-gewoonte af te leren. Zo krijgt de ortho-behandeling meer kans van slagen en blijven de tanden ook na het beugeltraject op hun plaats.

Lees verder
post-image

Hulp aan de Coronaknarser

“Gestreste coronaknarsers bezetten de tandartsstoel”, lees ik net in de krant van wakker Nederland. Pijnlijk toch, dat alle beperkingen en maatregelen zulke spanningen kunnen geven dat je je gezonde kiezen erop stukknarst. Als de tandarts je de diagnose ‘bruxisme’ geeft (dat is de medische term voor tandenknarsen), maakt hij vaak een opbeetplaat voor je. Deze draag je ‘s nachts om de tanden en kiezen tegen het knarsen te beschermen. Behandelingen van een orofaciaal fysiotherapeut kunnen helpen om de spanningen in het kaakgewricht te leren loslaten. Minder bekend is de expertise van een logopedist.

Lees verder
post-image

Myospots voor tonglifting

Sinds deze maand maken wij gebruik van Myospots. Dit zijn kleine tabletjes die je achter de boventanden kunt plakken. Hiermee oefen je de juiste tongpositie en neusademing. Hoe dat werkt? Zodra het tabletje zich aan het gehemelte hecht, gaat de tong automatisch omhoog om het plekje aan te raken. Zo word je eraan herinnerd waar de tong moet rusten. De myospot heeft een enorme kleefkracht en blijft wel een uur op het gehemelte plakken. Je gebruikt het dagelijks een uur. Een juiste tongpositie helpt in het verkrijgen van neusademhaling en is belangrijk voor een juiste uitlijning van het gebit, een goede groei van de kaak en helpt snurken verminderen. De Myospots zijn gemaakt van biologisch afbreekbare natuurlijke polymeren en zijn vegan-friendly. We hebben ze in de smaken bosbes en banaan.

Lees verder
post-image

Met deze 4 doelen maak je OMFT tot een succes

Waar berg jij je tong op als je niet praat of eet? Binnen Mondeling Logopedie geef ik veel behandelingen voor afwijkende mondgewoonten. De methode waarmee ik werk heet oro myofunctionele therapie (kortweg OMFT). Deze therapie is gericht op het in balans brengen van de mondspieren. Deze balans is vaak verstoord waardoor andere problemen ontstaan. Hieronder beschrijf ik de doelen om deze therapie tot een succes te maken.

Lees verder
post-image

De kracht van de tong

De kracht van de tong is zó sterk dat hij onze tanden kan verplaatsen. Regelmatig zie ik kinderen die verwezen worden vanwege een tongpers. Tijdens het slikken verplaatst de tong zich voorwaarts,tegen of tussen de voortanden aan (zoals in het filmpje hierboven). Hiermee zorgt de tong ervoor dat de tanden naar voren gaan staan en er ontstaat een overjet.



Maar wist je dat je ook gebruik kunt maken van deze kracht? Als je je tong in rust tegen je gehemelte aan ‘plakt’, zorg je ervoor de bovenste tandboog in vorm blijft. Tijdens het slikken blijft het voorste gedeelte tegen het gehemelte aan geplakt. De achterkant van je tong doet het werk. Als je je tong op deze manier gebruikt, krijgt je bovenkaak niet de kans om smaller te worden. Zo blijft er voldoende ruimte voor alle tanden en kiezen. Bijkomend voordeel is dat je zo automatisch door je neus ademt.

Lees verder
post-image

HOE ONS DIEET ERVOOR HEEFT GEZORGD DAT WE MASSAAL AAN DE BEUGEL GAAN.

Een overbeet? Dat lossen we op met een beugel. Smalle kaak? Die laat je door de orthodontist verbreden met een expander. Maar wist je dat smalle kaken en scheve tanden kenmerken zijn van onderliggende medische problemen? En dat ons huidige, westerse dieet ervoor zorgde dat onze kaken veel smaller zijn geworden ten opzichte van die van onze voorouders? Onze smalle kaken hebben geen plaats meer voor al onze 32 tanden en kiezen en daarom trekken we gezonde kiezen ten gunste van een recht gebit. Onderzoekers in Oxford spreken in een onlangs gepubliceerd artikel zelfs van een kaakepidemie.

Lees verder
post-image

Mondsluiting Maandag: lipsluiting

Als kinderen een poosje niet door de neus kunnen ademen, wordt mondademen vaak een gewoonte.Wil jij je kind helpen om weer door de neus te ademen? Begin dan ’s nachts met het sluiten van de lippen.

Neem de lipjes tussen duim en wijsvinger en knijp ze zacht op elkaar. Wacht een paar tellen en merk dat de neusademing op gang komt. Heeft je kind een paar keer door de neus geademd? Laat de lippen dan voorzichtig los. Doe je dit dagelijks, dan zul je merken dat je kind steeds vaker met gesloten mond slaapt.

Lees verder
post-image

Lipspieren trainen

Om een goede mondsluiting te verkrijgen, is het belangrijk om voldoende kracht te hebben in je lipspieren. Zoals elke spier kun je de lipspieren trainen. Neem hiervoor een knoop aan een touwtje. Plaats de knoop vlak achter de lippen en sluit de lippen om de knoop (Let op: NIET achter je tanden). Trek voorzichtig aan het touwtje en probeer 10 tellen de lippen aan te spannen. Doe dit 10 -15 keer per oefenmoment. Gaat het gemakkelijk? Trek dan iets harder. Let op dat je kinspier niet meedoet;schakel deze daarom uit door met de duim van je andere hand de kin in te drukken.

Lees verder
post-image

6 gouden stemregels

Je stem zet je dagelijks op verschillende manieren in: Je roept je kinderen, houdt calls, belt je vader. Niet altijd houdt je stem dit vol. Dan is het superbelangrijk om goed voor dit instrument te zorgen. Zo voorkom je dat je keelklachten krijgt of hees wordt. Ontdek hier de 6 tips om je stem weer in conditie te krijgen.

Soms zijn de gouden regels niet genoeg en ontwikkel je toch stemklachten. Daarvoor heeft Mondeling Logopedie de Vox Vibes™ methode ontwikkeld. Met de Vox Vibes methode leer je je stem weer goed te gebruiken en verdwijnen je klachten als sneeuw voor de zon. Meer informatie over Vox Vibes kan je vinden op www.voxvibes.com.

Lees verder
post-image

Stem op videobellen

Hoor je mij? Ik hoor jou wel! Hey, nu schokt het beeld weer. Hallo?!!!

In de afgelopen periode is videobellen mijn tweede natuur geworden. Ik geef online behandelingen, help mijn kinderen met Teams, heb een wijntje gedronken met vriendinnen via zoom en volgde online workshops.

Ik vind het superleuk om de mogelijkheden van dit nieuwe ontmoeten te ontdekken. En tegelijkertijd hoor ik steeds vaker dat mensen om mij heen last krijgen van hun stem, het videobellen niet lang volhouden of zelfs hees beginnen te klinken.

Lees verder
post-image

Open je neus zonder neusspray

De laatste weken wordt er flink gesnotterd om mij heen. Ik hoor mensen met nasale stemmen. En nu heb ik het zelf ook te pakken. Het griepseizoen is in volle gang. Zelf vind ik dit een heel vervelend gevoel. Als logopedist wil ik natuurlijk dat ik verstaanbaar spreek en met zo’n dichte neus klik ik bobetteel dou diet bepaald als ee’ dachtegaal. Een neusspray biedt uitkomst, maar die heb ik niet altijd bij de hand en een verslaving aan het goedje ligt op de loer. Daarom geef ik je mijn geheime tip, mijn sleutel om je neus weer te openen:

Lees verder
post-image

Logopedie met oro myofunctionele therapie (OMFT) staat of valt met het oefenen thuis. Thuis doe je dagelijks de oefeningen en regelmatig kom je naar logopedie om te laten zien hoe dat gaat. Daar krijg je weer nieuwe oefeningen. Dagelijks trainen is nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren. Zo raken de spieren van je mond gewend aan hun nieuwe plek en houding. In de praktijk blijkt dat thuis trainen er nog wel eens bij in schiet. Daardoor gaat de behandeling onvoldoende vooruit en duren de behandelingen lang. En die logopedist is best aardig, maar zo graag kom je er nou ook weer niet. Daarom: 10 tips om van de oefeningen een dagelijkse routine te maken.

Lees verder
post-image

Ferme handdruk dankzij logopedie

‘Kom op, stevige hand!’, hoorde ik de leerkracht vanmorgen tegen een kind zeggen dat de klas binnenkwam. Ze had vorige week zelfs hand-geef-les gegeven. Waarbij gewerkt werd aan de stevigheid van de handdruk en het maken van oogcontact.

Een goede handdruk is heel belangrijk voor een eerste indruk. Met een ferme handdruk word je door de ontvanger positiever beoordeeld. Een belangrijke vaardigheid dus en goed om daar al op jonge leeftijd aandacht aan te besteden. Kinderen die bij mij komen vanwege slappe mondspieren, geven vaak ook een hand als een dooie vis. En ook de rest van hun houding oogt slapper dan je van een gezond kind mag verwachten; met afhangende schouders en een hoofd dat wat naar voren helt.

Lees verder
post-image

Longface

Staat de mond van je kind vaak op een kier, dan mag je er vanuit gaan dat het door de mond ademt. Bovenstaand plaatje geeft weer wat een belang is van NEUSademing voor de gezichtsontwikkeling.

Maar ook in de verdere gezondheid valt veel winst te behalen door te leren door de neus te ademen.

Lees verder
post-image

Registraties en certificaten

Mondeling Logopedie is in het bezit van de volgende registraties en certificaten

Kwaliteitsregister Paramedici

99103913991

Nederlandse Vereniging van Logopedisten

1003004

Kamer van Koophandel

30256290

NVLF lidmaatschap Kwaliteitsregister