Met deze 4 doelen maak je OMFT tot een succes

Soms verplaatst de tong zich tijdens het slikken naar voren. Dit heet een tongpers.

Met deze 4 doelen maak je OMFT tot een succes

Waar berg jij je tong op als je niet praat of eet? Binnen Mondeling Logopedie geef ik veel behandelingen voor afwijkende mondgewoonten. De methode waarmee ik werk heet oro myofunctionele therapie (kortweg OMFT). Deze therapie is gericht op het in balans brengen van de mondspieren. Deze balans is vaak verstoord waardoor andere problemen ontstaan. Hieronder beschrijf ik de doelen om deze therapie tot een succes te maken.

Hoofddoelen tijdens deze behandelingen zijn;

👃NEUSADEMEN. Hoe adem jij? Door te ademen door de neus filter en verwarm je de lucht. Het houdt zo virussen en ander gespuis buiten. Soms zit de neus door verkoudheden dicht en word je genoodzaakt toch door de mond ademen. Niet getreurd; met deze truc krijg je hem weer open.

🤐 LIPSLUITING IN RUST. Raken jouw lippen elkaar? Dit maakt het neusademen weer makkelijker en je voorkomt kwijlen. Ook droogt de mond niet uit en slik je vaker waardoor de buis van Eustachius beter wordt belucht. Hierdoor blijft het middenoor schoon en voorkom je oorontstekingen. Heb je slappe lipspieren? Hier een tip om ze te trainen.

👅 JUISTE TONGPLAATSING IN RUST. Weet jij waar je je tong opbergt? Als je niet praat of eet , houd je je tong zacht aangezogen tegen je gehemelte met de tongpunt op het bobbeltje achter de voortanden. Zo voorkom je smalle kaken en een tongpers en houden de tanden voldoende ruimte in de mond om op de juiste manier uit te groeien.

🤤 JUISTE SLIKBEWEGING. Je kent vast mensen met een overbeet. In 75% van de gevallen komt dat door afwijkend slikken. Door een juiste slik aan te leren kun je dit dus voorkomen. Met de juiste slikbeweging zuig je de tong aan tegen het gehemelte en komt de tongpunt niet tegen de voortanden. De tong rolt als het ware van voor naar achter via het gehemelte af.

Weten wat je kan doen om deze doelen te bereiken? Neem dan contact met me op voor meer informatie.

Registraties en certificaten

Mondeling Logopedie is in het bezit van de volgende registraties en certificaten

Kwaliteitsregister Paramedici

99103913991

Nederlandse Vereniging van Logopedisten

1003004

Kamer van Koophandel

30256290

Oro MyoFunctionele Therapie

(OMFT.info)

Myofunctionele therapie

(Myofunctional Research Co.)

NVLF lidmaatschap Kwaliteitsregister