Smalle kaakepidemie

Het behandelen van kinderen met een melkgebit kan helpen bij het tot stand brengen van de juiste ademhaling. Foto Sandra Kahn and María Jóse Muñoz.

HOE ONS DIEET ERVOOR HEEFT GEZORGD DAT WE MASSAAL AAN DE BEUGEL GAAN.

Een overbeet? Dat lossen we op met een beugel. Smalle kaak? Die laat je door de orthodontist verbreden met een expander. Maar wist je dat smalle kaken en scheve tanden kenmerken zijn van onderliggende medische problemen? En dat ons huidige, westerse dieet ervoor zorgde dat onze kaken veel smaller zijn geworden ten opzichte van die van onze voorouders? Onze smalle kaken hebben geen plaats meer voor al onze 32 tanden en kiezen en daarom trekken we gezonde kiezen ten gunste van een recht gebit. Onderzoekers in Oxford spreken in een onlangs gepubliceerd artikel zelfs van een kaakepidemie.

Doordat we ons voedsel nog maar nauwelijks hoeven te kauwen, worden onze gezichtsspieren onvoldoende gebruikt. Het ontbreekt aan de juiste balans van de mondspieren. Dit heeft gevolgen voor hoe we ademen, slikken, de gezichtsontwikkeling en de tonghouding in rust. maar ook voor de slaapkwaliteit.

Adem door de neus

Dat mondademen slecht voor je is, is bij veel mensen bekend. De neus filtert de lucht en hierdoor heb je minder kans op luchtweginfecties. Maar het ademen door de mond zorgt ook voor een lage tongligging. En die tong hoort tegen het gehemelte aan geplakt te zijn. Bij een juiste tonghouding adem je automatisch door de neus. Met de juiste tonghouding houd je je bovenkaak breed , ontwikkelt de kin zich volledig en kan het gezicht optimaal ontwikkelen.

Profielen voor en na behandeling

figuur: Profielen van kinderen die hebben geleerd hun mondhouding aan te passen (voor-na). Let op de teruggetrokken kin voorafgaand aan de behandleing. Foto: Simon Wong

Dit betekent dat we kritisch moeten zijn op het moment dat er scheve tanden ontstaan bij onze kinderen. Scheve tanden zijn slechts een symptoom van onderliggende medische problemen. Heeft jouw kind behalve scheve tanden ook een of meerdere van onderstaande problemen?

  • Luchtwegproblemen
  • Snurken
  • Terugkerende oorontstekingen
  • Vaak een open mond
  • Slissen/lispelen (praten met de tong tussen de tanden)

Zorg dan dat deze problemen worden opgelost door een juiste ademhaling, een juiste slikbeweging en een juiste tongpositie in rust. Want met alleen een beugel om scheve tanden recht te zetten ben je er niet.

Bron: Sandra Kahn, Paul Ehrlich, Marcus Feldman, Robert Sapolsky, Simon Wong, The Jaw Epidemic: Recognition, Origins, Cures, and Prevention, BioScience“ biaa073, link

Registraties en certificaten

Mondeling Logopedie is in het bezit van de volgende registraties en certificaten

Kwaliteitsregister Paramedici

99103913991

Nederlandse Vereniging van Logopedisten

1003004

Kamer van Koophandel

30256290

Oro MyoFunctionele Therapie

(OMFT.info)

Myofunctionele therapie

(Myofunctional Research Co.)

NVLF lidmaatschap Kwaliteitsregister